2022. július 16.
Időpont
1 nap
Időtartam

Legyél részese egy madármegfigyelő és -gyűrűző kirándulásnak! Ebben az évszakban a napfelkelte fényeiben ragadozó-, énekes- és vízimadarak sokasága ébred együtt a természettel. Szakképzett vezető segítségével ismerheted meg a Borsodi Mezőség kialakulását, történelmét és fotózhatod a táj különleges növény- és állatvilágát. A nap hátralévő részében szalakóták és vércsék gyűrűzésével foglalatoskodunk.

A túra max. létszáma: 14 fő. Minimum 5 fő jelentkezése esetén indul.   – Túravezető: Seres Nándor

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Tiszabábolnán (részletek a tájékoztató e-mailben)
INDULÁS IDEJE 2022. július 16-án, hajnali 4:20-kor
AZ ÁR TARTALMAZZA a gyűrűzős programot
a közlekedést terepen
csúcscsokit
képzett természetvédelmi őr vezetését
és a magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA az utazást a helyszínre
az esetleges szállást
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
1

1. nap – Madármegfigyelés és gyűrűzés

Javasolt érkezés 2022. július 15, péntek koraesti órákban a korai reggeli indulás miatt. Szállásfoglalás egyénileg a település vendégházaiban. 2022. július 16-án, szombaton 4:20-kor találkozó Tiszabábolnán, a későbbiekben egyeztetett helyszínen. Ismerkedés a túravezetővel és egymással majd indul a madármegfigyelő kirándulás. Szakképzett túravezetőnkkel egy 4 km-es sétára indulunk a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet területén, ahol vezetőnk bemutatja a tájegység kialakulását, történelmét, növény és állatvilágát. A kellemes séta során vezetőnk mesél, hogyan alakult ki ez a végeláthatatlan puszta, évszázadokon át hogyan éltek és boldogultak az itt lakó emberek. Lehetőség nyílik megfigyelni és fotózni számos növény és állatfajt, elsősorban madarakat. Megismerhetjük az itt élő (vízi, partfutó, ragadozó, énekes madarak), vagy vonuló madarak fészkelési, szaporodási, táplálkozási szokásait, életmódjukat. A kirándulás után a szálláshelyeken frissítheti fel magát mindenki, ezt követően autóval közelítjük meg azokat a szalakóta és vércse odúkat, ahol meggyűrűzzük az adott fajokat. A program késő délután ér véget. Fontos az időjárásnak megfelelő öltözet, rossz idő esetén vízhatlan lábbeli. Igény szerint van lehetőség szállást foglalni, amit azoknak javaslunk, akik messzebbről érkeznek, vagy éppen szeretnének egy-két éjszakát megszállni. Akik itt töltik a szombat éjszakát, másnap fakultatív program keretében (túravezető nélkül) látogatást tehetnek a Tisza-tavi Ökocentrumban Poroszlón, vagy fürödhetnek a Szajlai Holt-Tiszában a tiszabábolnai kiépített szabadstrandon. Kiváló étkezési lehetőséget nyújt a Tutajos Vendéglő.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    5800.- forintot

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.