2021. július 28.
Időpont
6 nap
Időtartam

Az égei harmónia szigete: Leszbosz. Görögország harmadik legnagyobb szigete egy önálló, idilli világ. Leszbosz a kövek rajongóinak is kiváló célpont, az egész sziget egy nagy geopark, rengeteg kirándulási lehetőséggel, túrázunk megkövült erdőben, széptörzsű olívaligetek között: tizenegymillió olajfa nő a szigeten! De nézünk ősi ortodox kolostorokat éppúgy, mint ókori görög romokat, Arisztotelész és Orpheusz nyomába eredünk Szapphó szülőhelyén és még sok helyen pedig csobbanunk a tengerben – fedezd fel a harmónia szigetét a Csamborgo Adventuresszel.

Túravezető:  Asszonyi Evelin – Barna Béla – max. létszám: 16 fő

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Budapest Ferihegy (BUD) átszállással Athénban
INDULÁS IDEJE 2021. július 28., szerda
AZ ÁR TARTALMAZZA 5 éjszaka szállás 2-3 ágyas hangulatos tengerre néző kisházakban, panorámás medencével
transzfer (ha a csoporttal utazol) a sziget repülőteréről a szállásig és vissza (65-65 km)
egy egész napos szigetkirándulást a megkövesedett erdőbe (mikrobusszal)
félnapos kirándulás Petra-Mythimna
szervezést és magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA repülőjegy árát
az egyik egész napos fakultatív szigetkirándulást Eresszoszba
az étkezéseket
az esetleges belépőket
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Indulás, repülés Leszboszra

2021. július 28., szerda Indulás Budapestről athéni vagy thesszaloniki átszállással, ezt majd a 2021-es menetrend alapján pontosítjuk. Megisszuk első frappénkat, majd elfoglaljuk a szállásunkat egy apartmanban, két-háromágyas szobákban, ahol a következő 5 éjszakát töltjük és innen járjuk be a sziget látnivalóit. A szállásunk 2-3 ágyas hangulatos tengerre néző kisházakban lesz, panorámás medencével! A medencék mellett persze számítsatok rá, hogy időutazásban is részetek lesz, simán összefuthatunk idilli kecskenyájakkal, szamarakkal az ősi olajligetekben, birkákkal az úton akiket egy motoros görög terel és aki szívélyesen köszön, mintha egy faluban lennénk, hogy “Jaszasz”.
1

1. nap – Megkövült erdő, kolostor

2021. július 29., csütörtök Reggel egy rövid strandolással kezdünk Kalo Limani öblében, majd onnan a sziget legrégebbi ortodox kolostorához, az Ypsilou-kolostorhoz megyünk. Innen már nincs messze az Apolithomeno Dasos, azaz a „megkövesedett erdő” fatörzseihez. Leszbosznak ez az egyik legnagyobb nevezetessége. Az oligocén és miocén korban, 15-20 millió évvel ezelőtt, amikor az Ordimnosz-vulkán kitört, vulkáni hamu temette be az óriás mamutfenyőket (sequoia), amelyek megkövesedtek. A fatörzsek között sétálunk, majd ezek kialakulását egy modern természettudományi múzeumban is megnézzük Sigriben, a világ végén. Innen Gavathas faluba megyünk, strandolás, fehérre meszelt templom fotózása, falusi halétterem van még a programban. A perifériának tűnő Leszboszról nem is gondolnánk, hogy mennyire beletartozott ebbe az antik görög kultúrtájba. Az antik Leszbosz, Szapphó, Alkaiosz. Arisztotelész, Teophrasztosz és Aiszoposz és Orpheusz hazája ma is művészeket és minket is ihlető táj.
2

2. nap – Pihenés vagy egész napos fakultatív kirándulás Szapphó szülőhelye és ókori romokhoz

2021. július 30., péntek Van aki esetleg pihenni szeretne, akik viszont aktívak, azokkal reggeli jeges kávénk után elindulunk a sziget belsejébe (fakultatív!): Agia Paraskeviben egy olivaolaj-múzeumot nézünk meg (tizenegymillió olajfa nő ugye a szigeten), egy régi kőhidat, illetve egy ókori jón szentélyt is. Ezt követően ma egy másik csodálatos helyen fürdünk az Égei-tengerben (ez Görögországban a legtisztább tengervízzel rendelkező és a legjobban rendezett strand) és Szapphó (Σάπφω) szülőhelyére Eresszoszba is kirándulunk. Az antik világ legnagyobb költőnőjének, Szapphónak betudhatóan, különleges jelentése van a szigetnek, mivel a költőnő erotikus szenvedélytől átitatott verseket írt leánytanítványairól.
3

3. nap – Anaxosz, pihenés

2021. július 31., szombat Mivel a szállásunk egyszerű, de az egyik legszebb fekvésű medencéje van, ezért a két nap szigetkirándulások után egy kis lazítós nap következik. Figyelem: ha eljutottál idáig az olvasásban, most eláruljuk: ez az egyik kedvenc lazítós-pihenőhelye túravezetőinknek is, ahol leginkább megtapasztalhatjuk az égei éden fogalmát. A teraszon Béci közben mindent elmond a görög édességekről, meg az olíváról és az úzóról is (miközben kortyolgatjuk is), de mesélünk a sziget ókori fontosságáról, Arisztotelészről és az ókori irodalomról is: Leszbosz szigetének északi részén játszódik ugyanis az ókor leghíresebb s talán mindmáig legnépszerűbb regénye, a Daphnisz és Cloé, melyet egy II. század vége, III. század eleje körül élt Longosz nevű görög író vetett papírra, s mely a bevezető sorok tanúsága szerint a leszboszi nymphák kultuszát propagálja.
4

4. nap – Mythimna és Petra

2021. augusztus 1., vasárnap A délután folyamán, estébe nyúlóan két csodaszép történelmi helyre kirándulunk. Az 1500 lakosú Mythimna (Mithimná, régebbi török nevén Molivosz) városkát sokan Leszbosz legfestőibb és leghangulatosabb településének tartják. Ez talán érthető is, mert van itt minden: hatalmas vár, elbűvölő cseréptetős házak, halászkikötő és sokféle tengerpart is. S bár a helység az antik Leszbosz jelentős poliszának, Methimnának a helyén épült, a városka rendkívül hangulatos: a tengerparti magas sziklafal oldalába színes, emeletes középkori házak kapaszkodnak a bizánci-genovai várig.
5

5. nap – Hazarepülés

2021. augusztus 2., hétfő Reggel még egy utolsó szippantás az égei tengeri sós levegőből, majd hazarepülés átszállással.

Jelentkezés menete:

Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.

  • A COVID-19 miatt egyelőre nem kérünk előleget, mindössze 1000.- forintot utalj, és ezzel biztosítottad a jövő évi egyik legszebb nyaralásod. És ha már tisztábban látszik 2021, akkor kell csak a Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalni az 58800.- forintos előleget (várhatóan 2021 tavaszán).
    – Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Mytilini – Budapest útvonalon.
    A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 88200 Ft-ot 2021. május 28-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.