2021. szeptember 18.
Időpont
8 nap
Időtartam

A szerelem és szépség istennője Aphrodité volt. Neve születésére utal, ugyanis az „aphrosz” szónak görögül „hab” a jelentése, illetve ógörögül Aphrodité (Ἀφροδίτη) fordítása az, hogy: „a habokból kiemelkedő”. A görög mitológia szerint Ciprus szigetén, Paphosztól délre, Petra tu Rumiunál lépett partra, amit máig Aphrodité sziklájának neveznek. Egyhetes nyugat-ciprusi mediterrán utunkon mindent megnézünk, ami az istennőhöz köthető: sétálunk tengerparti sziklákon, de túrázunk is a ciprusi hegyekben, felmegyünk az itteni Olymposzra (Ólimbosz, 1952 m!), majd romokat nézünk Paphosz városában és még kis kanyonozás is lesz.

Covid-helyzet: figyelem, 2021. 06. 24-től Ciprus beutazás szempontjából Magyarországot zöld kategóriába sorolta, ezért Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Ciprusra. Ciprus minden Magyarországon használatos vakcinát elfogad. Az utazás megkezdése előtti 48 órán belül a CyprusFlightPass oldalon történő regisztráció továbbra is kötelező. A turistáknak a regisztráció után kapott visszaigazolást kinyomtatva vagy mobiltelefonra feltöltve maguknál kell tartaniuk ciprusi tartózkodásuk alatt, ez jogosítja fel őket a bizonyos zsúfolt, beltéri helyeken (pl. vendéglátóipari egységek belső terei, bevásárlóközpontok stb.) való tartózkodásra.

Túravezető:  Barna Béla Tervezett maximális létszám: 12 fő + 1 túravezető

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Páfosz reptere
INDULÁS IDEJE 2021. szeptember 18., szombat
AZ ÁR TARTALMAZZA 7 éjszaka szállás Páfoszban, városi hotelben
7 svédasztalos reggeli
a szárazföldi közlekedést repterétől reptérig (kivéve a 6. és 7. nap fakultatív kirándulásait)
egy sziapia ouzo az út elején
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegyeket a Budapest – Páfosz – Budapest viszonylatban
a 6. és 7. nap fakultatív kirándulásait
a belépőket
étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Repülés közvetlen járattal Páfoszba

2021. szeptember 18., szombat Indulás Budapestről 06:00-kor a ryanair járatával, ami 09:40-kor landol Páfoszban (PFO). Érkezéskor transzfer a szállásra, majd ismerkedő séta. Szállásunk egy helyen lesz egy héten át (7 éjszaka): Páfosz óvárosától 1 km-re, a világítótoronyról elnevezett strandtól pedig 300 méterre fekvő hotel. A teljes időt, 7 éjszakát ezen a szálláson töltünk, tehát akkor is velünk tarthatsz, ha csak nyaralni szeretnél, vagy csak néhány kirándulásra eljönni.

1

1. nap – Aphrodité sziklája, Petra tu Rumiu

2021. szeptember 19., vasárnap A görög mitológia szerint Ciprus szigetén, Paphosztól délre, Petra tu Rumiunál lépett partra, amit máig Aphrodité sziklájának neveznek. Róla bővebben ide kattintva olvashatsz.

2

2. nap – Túra az Akamasz-félszigeten, Aphrodité fürdője

2021. szeptember 20., hétfő A legenda szerint Aphrodité miután halandó férfiakkal szeretkezett, a róla Aphrodité fürdőjének elnevezett helyen tisztálkodott meg. Ezt a helyet egyébként a hagyomány (és az idegenforgalom) Ciprushoz köti, az Akamasz-félszigeten, Polisz városától 10 km-re van Aphrodité fürdője (Loutra tis Afroditis); ezen az elhagyatott helyen fürdőzött, miután elszórakoztatta a szeretőit. A fürdő valójában egy nyitott sziklabarlang hideg vizű medencéje, ahová a felette lévő sziklákról folyik le a víz. A fürdőtől indul és itt is végződik az Aphrodité-ösvény, mely egy bő háromórás, 8 kilométeres körtúra az Akamasz-félszigeten.

3

3. nap – Ciprus teteje, az Olimposz és kolostorok a Tróodosz-hegységben

2021. szeptember 21., kedd A Tróodosz (Τρόοδος) Ciprus legmagasabb hegyvonulata, legmagasabb pontja az 1952 méter magas Olimposz-hegy. Kisebb sétákat teszünk itt a Tróodosz Nemzeti Parkban, ahol a természet is kínál látnivalókat, de megbújik itt tíz olyan kolostor is (a XI-XVI. századból), melyek 1985-ben kerültek fel az UNESCO világörökség listájára, a bennük található bizánci korszakból származó festmények miatt.

4

4. nap – Adonisz fürdője, Avakas-kanyon és Páfoszi romok

2021. szeptember 22., szerda Páfosztól 20 kilométerre északra találjuk az Avakas-szurdokot, ami egy klasszikus szép szurdokvölgy, bő 2 km hosszan vágódik be Nyugat-Ciprus hegyeibe. A szoroson könnyű és kellemes séta vezet végig, bő harminc percig tart, majd visszafordulunk. Egyik napi programunk ez, a másik az Adonisz fürdőjeként is ismert vízesések és kis medencék, melyben, ha úgy adódik, a hideg vízben fel is frissülhetünk. A nap további részében Páfosz (Πάφος) városának látnivalói közül a Régészeti Parkba kukkantunk be: az ásatási terület római kori villák maradványaival és mozaikokkal, világörökségi védelem alatt áll. Páfosz híresebb látnivalói közé tartozik még Szent Pál oszlopa is, valamint az Agia Kiriaki-templom vagy a páfoszi királysírok.

5

5. nap – Pihenőnap vagy fakultatív kirándulás a szigeten

2021. szeptember 23., csütörtök Egész napos pihenés vagy kirándulás a sziget messzebb fekvő tájaira (fakultatív).

 

6

6. nap – Pihenőnap vagy fakultatív fővárosi kirándulás Nicosiába

2021. szeptember 24., péntek Egész napos pihenés vagy kirándulás a sziget fővárosába, Nicosiába (fakultatív).

7

7. nap – Hazarepülés

2021. szeptember 25., szombat Reggel 8-ra kell Páfosz (PFO) repterére érnünk, ahonnan a repülőnk 10:10-kor indul és 12:05-kor landol Budapest (BUD) kifutóján.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva, majd a visszaigazoló után utald el az előleget (71200.- HUF).
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest/ vagy Bécs – Páfosz – Budapest/ vagy Bécs útvonalon. A túravezetőnek a részletes kiírásban szereplő időpontokra van meg a repjegye.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a túra hátralévő összegét (106800.- HUF) augusztus 18-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.